söndag 8 juli 2012

Feminism och porr?

Ja hörrni. Bloggen må vara stängd men hur det än är verkar det här vara ett långdraget uppbrott mellan mig och bloggen, och i det här fallet får det vara så. Jag kommer ringa och smsa för det här är ju det längsta förhållandet jag har haft.


Dagens inlägg handlar om feminism och porr, så som rubriken skvallrar om. 

Hannapee gjorde en lista för ett tag sen om saker man kan göra en regnig dag, allt från att spela sims till att kolla på porr. Hon taggade läsarna att dela med sig av sina bästa porrtips och läsarna var inte sena att haka på. Listan gjordes lång på hemsidor och enskilda texter och filmer. Samtidigt öppnades en massa andra frågor upp. Bland annat kom frågeställningen "porr och jämställdhet" och tjejer som är mot objektifiering men för porr" - upp.
Feminism och objektifiering har jag skrivit om förr och det är viktigt att ha med det i tanken. Det är svårt att göra den här typen av fråga helt svartvit.

Det här är en kommentar till inlägget och det är utifrån den jag spinner vidare.


Hej! Jag blir lite förvånad över ditt (*läs Hannapee) porrinlägg. Jag uppfattar dig som en kvinna som brinner för jämställdhet och orättvisor. Själv förknippar jag porrindustrin delvis med trafficking och prostitution. Största delen av porrindustrin är kvinnoförnedrande och återspeglar inte en sund syn på sex. Det är en kraftigt sexualisering av kvinnor inom porr och ger många unga män en vriden bild på hur sex ska vara. Jag tycker absolut att kvinnor har samma sexdrift och samma rätt att njuta av sex som män. Undrar hur du tänker kring det här ämnet? Kram


Jag kan inte hålla med mer. Det är ju inte av en slump som väldigt många tjejer tar avstånd från porr. I största hand handlar det om mäns förnedring av kvinnor, som att se en filmatisering av patriarkat och kvinnohat. Personligen är det lika hemskt att se på som en misshandel, både fysiskt och psykiskt. Ja, det är inte konstigt att det gör mig och många andra väldigt avtända, förbannade och irriterade och automatiskt tar avstånd från porr (det får mig att ta avstånd, det är ju väldigt många som tar avstånd från porr för att sex ses som någon skamligt, just för att man är tjej. Också det är en annan fråga).


Det väldigt många inte vet är att det finns annan typ av porr, och att det är det jag antar att Hannapee vill visa på. (Tråkigt nog benämns det ofta som tjejporr, ytterligare en annan fråga att diskutera kring. Det är ju snarare tjejporr som ska vara porr och dagens porrnorm borde vara förtryckarfilm). Det är porr som skildrar sex så som sex ofta är, eller i alla fall borde vara. På bådas villkor, för bådas njutning och välbefinnande. Ofta gjort av seriösa filmskapare med erotik som genre och skådespelare som ser erotik och sexualitet som konstform och själva vill vara en del i skapandet.


Det är så irriterande att en alltid måste utgå från noll när det gäller jämställda och feministiska frågor. I det här fallet är "noll" allt som handlar om att en ska försöka få tjejer att gilla det som har blivit inpräntat att män ska gilla i århundraden. Kort och gott, tjejer ska bli som den normativa killen, även inom det sexuella. NEJ ERA IDIOTER!

Jag vill aldrig någonsin uppskatta porren som jag i inlägget valt att referera till som förtryckarfilm, för att det ska vara "den enda typen av porr och en fri kvinna ska gilla porr". Däremot vill jag inom en snar framtid kunna förklara förtryckartfilm som ett avslutat kapitel och hylla all fantastisk porr som gör mig upphetsat istället för uppretad.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar