torsdag 26 januari 2012

Att göra en hissgardin.

Det är många på jobbet som undrar ifall det är svårt att sy en egen hissgardin. "Nää-ä" svarar jag, för det är det verkligen inte. Så här kan man göra. Och ta det inte så allvarligt, ingen ser ifall någon söm blir sned.

Photobucket
Börja med att ha väldigt fula gardiner uppe, massa skit i fönstret såsom toarulle efter en förkylning, dammiga ljus och vissna blommor.

Photobucket
Sen plockar du bort allt och dammtorkar och framför allt, mäter hur bred gardinen ska vara. Till exempel från den ena gardinstångsfästet till det andra.

Photobucket
Innan man börjar mäta och klippa till saker måste man se till att tyget är helt rakt i sidorna. Det gör man enklast genom att klippa ett litet jack och sen ta tag i en tråd som man drar i. Då vet man att tyget är helt trådrakt (förutsatt att det är ett välvävt tyg som har en rak trådriktning). Mät ut hur bred gardinen ska vara (plus 4 centimeter på vardera sida. Så ifall din färdiga gardin ska vara 100 centimeter mäter du ut 108 centimeter och klipper till tyget.

Photobucket
Vik sen in kanterna på kortsidan och stryk ordentligt. Vik först in en gång (förslagsvis 2 centimeter) och stryk. Sen viker du in ytterligare två centimeter och stryker igen. Den klippta kanten ska alltså vara inviken och inte synas något. Det gör att du inte behöver sicksacka något, det blir mer välgjort och framför allt, ifall du ska rulla upp gardinen ser det fult ut annars. När du har sytt kortsidorna gör du precis samma i nederkanten på gardinen och samma upptill. Men! När du ska sy själva kanalen upptill måste du vara säker på att din gardinstång får plats. Den bör vara runt 5 centimeter.

Photobucket
Ifall du ska sy egna band klipper du till banden så breda du vill ha dom plus två centimeter. Du gör på samma sätt som när du sydde kanten på gardinen. Börja alltså med att stryka in en centimeter på varje sida av banden, sen viker du bandet på mitten och stryker till. De två viken hamnar alltså sida vid sida och sen är det bara att sy ihop dom så nära kanten som möjligt. Varje band bör vara runt två meter vardera, alltså en meter på baksidan av gardinen och en meter på framsidan.

Photobucket
Sen hänger du upp gardinen, rullar upp den till den höjden du vill ha. Jag hängde bara banden över gardinstången så att jag kan flytta runt dessa, annars kan man sy fast dom på baksidan av gardinen längst upp vid kanalen. Vill man ha lite tyngd kan man använda sig av en rundstav som man rullar upp gardinen med.

Så kör hårt! Och sy med långa stygn. Typ 4,5 millimeter. Då går det snabbast att sy, det blir snyggast och framför allt, blir det fel är det enkelt att sprätta.
1 kommentar:

  1. Smart! Ska testas senare, eftersom det är svårt att hitta hissgardiner till våra fönster som har för "konstiga" mått.

    SvaraRadera